niedziela, 10 maja 2015

Roladka szpinakowa z szynką parmeńską

Taka przystawka jest jedną z najprostszych i najszybszych przystawek na wszelkiego rodzaju imprezy. Co najlepsze jest ona zdrowa w porównaniu o innych dań na naszych stołach.

Na początek ubijamy pianę z dwóch białek, szpinak przesmażamy z gałką muszkatołową, czosnkiem i solą. Gdy szpinak wystygnie dodajemy go do piany z białek i delikatnie mieszamy razem z żółtkami i mąką. Blachę wykładamy papierem o pieczenia. Nasz biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.

Gdy biszkopt wystygnie smarujemy go serkiem alemtte chrzanowym i wykładamy szynką parmeńską.

Całość rolujemy tak aby miało kształt stożka.

Roladę należy wsadzić do lodówki na około 2 godziny, a następnie kroić na plasterki.


Składniki :
300 g. szpinaku
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
100 g. mąki pszennej
2 jajka
200 g. serka almette
70 g. szynki parmeńskiej




1 komentarz:

  1. Mniam :) uwielbiam tą rolade. Tylko zamiast szynki daję łososia :*** Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń