sobota, 16 maja 2015

Ciasto zakalec - Czekoladowe Brownie

Brownie jest to mocno czekoladowe ciasto pochodzące z kuchni amerykańskiej, nazwa powiązana jest z jego ciemno brązowym kolorem.

Brownie po przekrojeniu wygląda jak zakalec i jest to jego cechą charakterystyczną.

Dzisiaj bardziej na słodko mimo że użyłem czekolady gorzkiej Goplana.

Na przygotowanie ciasta będziemy potrzebowali jedynie 30 minut i kilku produktów które połączymy ze sobą..

Na początek na kąpiel wodną wrzucamy masło i czekoladę, w drugiej misce mieszamy jajka z cukrem. A na koniec całość łączymy dodając mąkę.

Ciasto pieczemy przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Ważne jest żeby ciasto było jeszcze delikatnie nie dopieczone gdy je wyciągamy ponieważ blacha odda jeszcze swoją temperaturę, a ciasto musi być wilgotne.

Składniki które wykorzystałem :
300 g. czekolady gorzkiej Goplana
200 g. masła
3 jajka
100 g. mąki pszennej
100 g. cukru

Smacznego !




















Z czekoladową nutą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz