wtorek, 5 maja 2015

Bhaji czyli cebulowe placki

Bhaji wywodzi się z kuchni indyjskiej i jest jadane w dowolnych kombinacjach zarówno na ciepło jak i zimno. Jako dodatek do dań lub jako samodzielny posiłek. Jak przystało na kuchnie indyjską bhaji jest potrawą która jest przygotowywana w ekspresowym tempie.

Do przygotowania Bhaji potrzebne jest nam niezwykle mało składników.
Przygotowanie naszych placków zaczynamy od posiekania cebuli na cienkie półplasterki, następnie dodajemy kolejno mieszankę przypraw curry, paprykę ostrą, jajko, mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Całość smażymy na głębokim tłuszczu po minucie z każdej strony. Indyjskie bhaji możemy porównać do polskich racuchów, które jak sądzę każdy z nas zna z domu.

Do przygotowania bhaji będziemy potrzebowali :
500 g. cebuli
200 g. mąki pszennej
1 jajko
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
20 g. mieszanki przypraw curry
5 g. papryki ostrej
olej do smażenia

Smacznego !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz