Tym razem dosyć banalny przepis na łososia na banalnych warzywach sezonowych. Natomiast smak jak zapewniam jest nie banalny.
Przygotowanie całości zaczynamy od pokrojenia w bardzo drobną kostkę naszych warzyw. Ja wybrałem ogórka zielonego, pomidora, paprykę i szczypiorek. Gdy wszystkie warzywa mamy już ładnie posiekane zalewamy je odrobiną białego wina. Całość odstawiamy na godzinę do lodówki aby smaki się połączyły.
Naszego łososia oczyszczamy z reszty ości i wrzucamy na maksymalnie rozgrzaną patelnie. Doprawiając jedynie solą i pieprzem. Ważne jest aby 2/3 czasu łosoś smażył się na stronie skóry, a 1/3 na stronie mięsa. Smażenie ma jedynie "zamknąć" łososia aby nie był suchy gdy szybko przesmażymy go na patelni natychmiast należy go wsadzić do rozgrzanego piekarnika - skórą do góry, aby ta pozostała chrupiąca.
Tak przygotowanego łososia zjemy ze smakiem. Warto pamiętać że ryby posiadają niezbędne tłuszcze omega 3, które zwalczają nasz zły cholesterol.
Pychotka! :D
OdpowiedzUsuńJacie, ale bym sobie takie coś zjadła ;)!
OdpowiedzUsuńDobry pomysł na łososia! :)
OdpowiedzUsuń