czwartek, 2 kwietnia 2015

Torcik truskawkowy

Dziś pokaże Państwu jak przygotować jeden z prostszych deserów na świecie !

Do przygotowania torcika truskawkowego będziemy potrzebowali :

230 gram truskawek mrożonych
100 gram cukru
10 gram żelatyny
150 ml śmietany 36 %

Na początek pieczemy niski biszkopt , po wystygnięciu wykrawamy ringami krążki. Następnie przecieramy truskawki przez drobne sitko. Dzielimy je na dwie części w jednej musi znajdować się 150 ml. soku, a w drugiej reszta. Rozpuszczamy żelatynę ( 7 gram ) i wlewamy ją do 150 ml. truskawek. Następnie ubijamy śmietankę, po ubiciu zmieniamy program miksera na najsłabszy i małym strumyczkiem wlewamy nasz sok z truskawek. Do ringów wsadzamy dosyć sztywną folię na brzegi, a następnie wsadzamy masz krążek z biszkoptu. Następnie dajemy naszą masę na biszkopt i wsadzamy do lodówki aby masa się dobrze zastygła. Teraz zrobimy naszą galaretkę z truskawek. Do soku 75 ml soku dodajemy ( 3 gramy ) rozpuszczonej żelatyny. Następnie naszą galaretkę wylewamy na poprzednią masę i znowu do lodówki. Deser musi leżeć co najmniej 3 godziny w lodówce.

SMACZNEGO




1 komentarz: