niedziela, 29 marca 2015
Włoska focaccia
Jest to potrawa kuchni włoskiej wywodzącej się z kuchni biedy. Focaccia jest pierwotną odmianą pizzy. Focaccia jest rodzajem pieczywa, a każdy region Włoch ma swój własny rodzaj.
Ja dzisiaj przygotowałem ziołowy placek. Do ciasta dodałem to, co miałem w domu czyli zioła i czosnek.
Składniki potrzebne do przygotowania całej blachy focacci :
500 g. mąki pszennej
150 ml. wody
40 g. drożdży
20 g. soli
10 g. cukru
10 g. rozmarynu
10 g. tymianku
10 g. czosnku
30 g. cebuli
Zaczynamy od połączenia drożdży z 50 ml. ciepłej wody, cukru, soli oraz wszystkich ziół. Następnie tak przygotowany zaczyn zostawiam na 30 minut w ciepłym miejscu przykryte ściereczką aż drożdże zwiększą swoją objętość Gdy zaczyn nam już urośnie dodaję resztę mąki oliwę i wodę. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut aż będzie elastyczne. Następnie zostawiamy je aby urosło. Po około 30-45 minutach zbijam ciasto aby drożdże mogły odrosnąć kolejny raz. Przez tą czynność w naszym cieście drożdże będą mniej wyczuwalne, a ciasto delikatniejsze. Gdy ciasto ponownie nam odrośnie smaruję brytfankę oliwą i rozkładam na niej ciasto, które skrapiam mocno oliwą i nagniatam rozłożonymi palcami, aby powstały wgłębienia.
Piekarnik nagrzewam na możliwe najwyższą temperaturę. Ciasto piekę aż ładnie przyrumieni się góra i spód. Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz