piątek, 27 marca 2015

Roladka z łopatki w domowym sous vide z kremowym risotto


Dzisiaj przedstawię wam domowy sposób na zrobienie mięsa w domowym sous vide. Dzięki tej metodzie mięso stanie się dużo bardziej delikatne i soczyste, a cały smak pozostanie w środku mięsa.

Składniki które potrzebujemy do przygotowania naszej roladki :
500 g. mielonego mięsa z łopatki
50 g. pomidorów suszonych
czosnek granulowany
sól
pieprz
świeży tymianek

Mięso mieszamy ze wszystkimi drobno posiekanymi składnikami, a następnie rozkładamy na rozwiniętej folii spożywczej i rolujemy tak aby całe mięso stworzyło rulon. Mocno ściskamy w naszej folii i wiążemy z obu stron.
Do ciepłej wody wkładamy nasze roladki i trzymamy w temperaturze do 70 stopni Celsjusza.

Składniki potrzebne do przygotowania risotto :
150 g. ryżu
20 ml. masła
400 ml. śmietany
200 ml. bulionu warzywnego
50 g. parmezanu

Ryż wrzucamy na rozgrzane masło i krótko przesmażamy, następnie po trochu dodajemy bulionu, gdy ryż wchłonie cały bulion dodajemy śmietanę. Ryż dusimy aż do miękkości.

Przed wydaniem całości roladki podsmażamy na masełku. Oczywiście bez folii ; ).

Najlepsze w tym wszystkim jest to że obiad dla 4 osób jesteśmy w stanie przygotować za mniej niż 20 zł. Smacznego !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz