poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Torcik truflowy

Kolejny wpis i kolejne słodkości, w taką pogodę idealnie nas schładzają różnego rodzaju kremy i puddingi.

Dzisiaj przepis na torcik truflowy do którego przygotowania będziemy musieli sobie zarezerwować około 30 minut pracy i 15 złotych na zakupy.

Składniki :
200 ml śmietany 30 % lub 36 %
450 g. czekolady gorzkiej
8 białek jaj
150 g. cukru
100 g. masła


De facto przygotowanie całości składa się z czterech prostych etapów aczkolwiek trzeba je zrobić w jak najkrótszym czasie.

1. Ubić sztywną pianę z jaj

2. Ubić sztywną śmietanę

3. Rozpuścić czekoladę z masłem i cukrem nad parą wodną

4. Delikatnie połączyć wszystkie składniki.

Przed rozpoczęciem przygotowania przygotuj sobie tortownicę nasmarowaną olejem.

Jeżeli chcesz aby na spodzie twojego tortu znajdowała się podstawa możesz pokruszyć batonika z miodem albo wysypać musli, a na nie położyć owoce.

Ciasto wstawić do lodówki na minumum 5 godzin

Pytania, sugestie i przepisy tradycyjnie na : utoborek@gmail.com





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz