Składniki potrzebne do przygotowania 6 porcji :
1 1/2 łyżeczki żelatyny
200 ml. mleczka kokosowego
200 ml. mleka
5 łyżeczek kawy
6 łyżeczek cukru
30 ml. likieru pina colada
20 ml. likieru czekoladowego
200 g. borówek amerykańskich
Przygotowanie składa się z dwóch etapów.
1. Pół łyżeczki żelatyny namaczamy w łyżeczce zimnej wody. W między czasie w drugim naczyniu mieszamy :
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki cukru
- 20 ml. likieru czekoladowego
- 120 ml. gorącej wody
Po wymieszaniu wszystkich wyżej wymienionych składników dodajemy namoczoną wcześniej żelatynę.
Całość wylewamy w naczyniach na wysokość około 2 cm. Po czym wkładamy do lodówki aby dolna masa stężała.
Następnie przygotowujemy drugą masę.
W łyżce zimnej wody namaczamy 1 łyżeczkę żelatyny
W rondlu mieszamy :
- 200 ml. mleczka kokosowego
- 200 ml. mleka
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 20 ml. likieru pina colada
- 4 łyżeczki cukru
Całość doprowadzamy do wrzenia, gdy zawartość rondla się zagotuje należny wyłączyć gaz i dodać namoczoną wcześniej namoczoną żelatynę energicznie mieszając.
Gdy pierwsza masa stężeje na nią kładziemy warstwę borówek i wylewamy drugą masę po równo do każdego naczynia. Kiedy druga masa zastygnie wykładamy kolejną warstwę borówek.
Smacznego !
Ps. Jeśli macie jakieś pomysły, sugestie czy przepisy wysyłajcie na adres : utoborek@gmail.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz