piątek, 14 sierpnia 2015

Kokosowo-kawowa panna cotta z borówkami amerykańskimi

Dzisiaj coś na słodko, banalnie prosty deser który każdy z nas bez trudu przygotuję w swojej kuchni przy niezwykle niskich nakładach pracy.

Składniki potrzebne do przygotowania 6 porcji :

1 1/2 łyżeczki żelatyny
200 ml. mleczka kokosowego
200 ml. mleka
5 łyżeczek kawy
6 łyżeczek cukru
30 ml. likieru pina colada
20 ml. likieru czekoladowego
200 g. borówek amerykańskich

Przygotowanie składa się z dwóch etapów.

1. Pół łyżeczki żelatyny namaczamy w łyżeczce zimnej wody. W między czasie w drugim naczyniu mieszamy :
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki cukru
- 20 ml. likieru czekoladowego
- 120 ml. gorącej wody

Po wymieszaniu wszystkich wyżej wymienionych składników dodajemy namoczoną wcześniej żelatynę.

Całość wylewamy w naczyniach na wysokość około 2 cm. Po czym wkładamy do lodówki aby dolna masa stężała.

Następnie przygotowujemy drugą masę.

W łyżce zimnej wody namaczamy 1 łyżeczkę żelatyny

W rondlu mieszamy :
- 200 ml. mleczka kokosowego
- 200 ml. mleka
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 20 ml. likieru pina colada
- 4 łyżeczki cukru

Całość doprowadzamy do wrzenia, gdy zawartość rondla się zagotuje należny wyłączyć gaz i dodać namoczoną wcześniej namoczoną żelatynę energicznie mieszając.


Gdy pierwsza masa stężeje na nią kładziemy warstwę borówek i wylewamy drugą masę po równo do każdego naczynia. Kiedy druga masa zastygnie wykładamy kolejną warstwę borówek.

Smacznego !

Ps. Jeśli macie jakieś pomysły, sugestie czy przepisy wysyłajcie na adres : utoborek@gmail.com









Letnie owoce Coco Dreams

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz