poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Penne alla puttanesca

Dzisiaj przepis wywodzący się z tradycyjnej kuchni włoskiej, jest to przepis który niegdyś przygotowywano z resztek tzw. kuchni biedy. Włosi wrzucali wszystko co mieli pod ręką, kapary, oliwki, trocę ryby, pomidora i oliwę z oliwek.

Do dzisiejszego przepisu użyłem :

1 puszkę tuńczyka w oleju
1 puszkę pomidorów
15 g. kaparów w zalewie
pieprz
sól
oliwę z oliwek
nasiona kolendry
200 g. makaronu penne
2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku

Cebulę kroimy w drobne piórka i wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnie, po chwili dodajemy kapary w całości. W moździerzu rozgniatamy pierz z nasionami kolendry i czosnkiem. Po czym wrzucamy na patelnie na około 30 sekundy, następnie w dodajemy tuńczyka razem z olejem również chwile grzejąc go na patelni, a na sam koniec dodajemy pomidory.

Makaron należy ugotować al dente gdyż później dodajemy go na patenie z naszym sosem.
Smacznego !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz